Schoolboerderij

Onze dieren en tuin

Dieren en tuin

Kinderen groeien het makkelijkst in warme, menselijke verbondenheid. Voor ons betekent dat: in één klank, of liever, in samenklank met de natuur. Ons nieuwe gebouw, gelegen aan het park met een kinderboerderij biedt vele mogelijkheden…

Dieren

In onze kinderboerderij vinden we kippen, konijnen, varkens, een ezel, schapen,…
De lagere school verzorgt de dieren, elke week een andere klas . De dieren worden dan gevoederd en krijgen vers water.
Ook tijdens de middagpauze wordt er onder begeleiding van meester Hans en/of meester Dennis. bij de dieren gewerkt. Kinderen kunnen vrijwillig deelnemen. Hier gaat men dan een stapje verder…Bijvoorbeeld een bezoek aan de dierenarts, hoefsmid, stallen uitmesten, zelf verzorgen van de hoeven,….

Wij zullen met onze kleuterklassen vaak deelnemen aan deze voedermomenten. De grote kinderen kunnen de kleuters leren hoe we goed met de dieren kunnen omgaan, hoe we ze strelen, welk eten we ze mogen geven en zoveel meer!
Ook zullen we af en toe een konijntje op bezoek krijgen op onze kleuterspeelplaats in een verrijdbaar konijnenhok.

Tuin
Onze tweede en derde kleuterklassen hebben elk een moestuintje op het groene dak van onze school, vlak aan hun eigen klas-buitendeur. Verse mest wordt ons dankbaar geleverd door de dieren in ruil voor onze eigen gekweekte voedergewassen, groenten en planten allerlei.

Dat dit hele natuurlijke gebeuren, van kinderen die werken in de tuin of zorgen voor de dieren, niet zó natuurlijk is in een stadsmilieu … leert ons de ervaring. Dit kan alleen omdat een hele schoolgemeenschap zich hiervoor inzet.
En dat gebeurt dan ook!